Wyższa Szkoła Gastronomiczna w Poznaniu

       

Tematy


Dlaczego nie napalm

Temat: ... CYPR...comming soon...
Witam wszystkich!!
Jestem studentem Wyższej szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w poznaniu,swojego czasu mieliśmy w szkole rozmowy kwalifikacyjne do pracy na Cypr. Udało mi się dostać do pracy ,prawdopodobnie wylatuje w kwietniu na pół roku,tyle że jeszcze nie mam zielonego pojęcia do jakiego miasta i do jakiego hotelu zostałem przydzielony.
Mam pytanie ponieważ grywałem w piłke w III/IV lidze w Polsce. Chciałbym się dowiedzieć ile jest lig na Cyprze i czy była by szansa dorobić grając w jakimś klubie ?
Pozdrawiam
Źródło: forum.kypros.org.pl/viewtopic.php?t=120



Temat: wyzsza szkola hotelarstwa i gastronomi
Whiskey - to jest na prawdę wysoka pozycja jeśli chodzi o szkoly hotelarskie. Racja, że rankingi są mylne. Zauważ że wyższe lokaty mają szkoły informatyczne, czy humanistyczne, tylko dlatego, że w tych dziedzinach jesteśmy bardziej rozwinięci - więcej wykładowców, pomocy naukowych, publikacji czy nawet szans na karierę zawodową dla studentów.
Jeśli weźmiesz pod uwagę same szkoły gastronomiczne i hotelarskie Poznań jest II a to już chyba dobre mijesce.
ps.
a rankingi wprost i tak lubię :p
Źródło: forum.hotelarze.pl/viewtopic.php?t=275


Temat: wyzsza szkola hotelarstwa i gastronomi

Whiskey - to jest na prawdę wysoka pozycja jeśli chodzi o szkoly hotelarskie. Racja, że rankingi są mylne. Zauważ że wyższe lokaty mają szkoły informatyczne, czy humanistyczne, tylko dlatego, że w tych dziedzinach jesteśmy bardziej rozwinięci - więcej wykładowców, pomocy naukowych, publikacji czy nawet szans na karierę zawodową dla studentów.
Jeśli weźmiesz pod uwagę same szkoły gastronomiczne i hotelarskie Poznań jest II a to już chyba dobre mijesce.
ps.
a rankingi wprost i tak lubię :p


powiedzmy ze jest wysoka.. ale niewiarygodna
Źródło: forum.hotelarze.pl/viewtopic.php?t=275


Temat: Własne opinie i komentarze o lokalach na wesele
A czy może ktoś słyszał coś o restauracji "Beverly Hills" w Poznaniu na ul. Nieszawskiej? To jest w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii. Możecie coś na ten temat powiedzieć?
Źródło: poznan.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=102


Temat: Piosenka jest dobra na wszystko...
Adam Nowak (ur. 28 września 1963 w Poznaniu) – lider, twórca większości tekstów, gitarzysta i wokalista najbardziej znany z zespołu Raz, Dwa, Trzy. Związany z zielonogórskim środowiskiem akademickim, był aktorem kabaretów: "Drugi Garnitur", "Grupy Działań Odurzających - Kibuc" i współpracował z kabaretem "Potem".
Nie ukończył żadnej szkoły artystycznej. Jest absolwentem technikum gastronomicznego. Studiował również pedagogikę kulturalno - oświatową w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Zielonej Górze. Tam właśnie rozpoczęła się jego artystyczna podróż...
W 1990 r. założył zespół "Raz, Dwa, Trzy", który został zwycięzcą 26. Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie.W 1997 r. zespół stworzył muzykę do fimu "Historie miłosne" Jerzego Stuhra. W 2004 r. krakowskie wydawnictwo "Paganini" wydało książkę "Trudno nie wierzyć w nic" - wywiad z Adamem Nowakiem, w którym to artysta analizuje swoje utwory poprzez pryzmat doświadczeń duchowych, szczególnie - religijnych.W 2005, na Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie otrzymał Nagrodę im. Jacka Kaczmarskiego za całokształt twórczości.
Zespól Raz Dwa Trzy został wyróżniony przez Akademię Muzyczną Polskiego Radia Nagrodą za całokształt twórczości na 20-lecie pracy artystycznej za "wrażliwość i liryczne postrzeganie świata".
20 lat temu, ich piosenka zaistniała po raz pierwszy na antenie "Trójki".




Raz dwa trzy -Czy te oczy moga kłamać
http://www.youtube.com/wa...feature=related



Jestem tylko przechodniem Raz Dwa Trzy
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Źródło: sluzba-cywilna.pl/forum/viewtopic.php?t=135


Temat: Proszę o pomoc...
Wydawnictwa książkowe

1. Baza gastronomiczna i urządzenia sportowo-rekreacyjne w obiektach noclegowych turystyki w Polsce w 1999 roku / Kazimierz Klementowski, Zbigniew T.Werner . - Warszawa : IT , 2000 .
2. Baza gastronomiczna w Polsce w obiektach noclegowych turystyki / Andrzej Jagusiewicz ; Ministerstwo Gospodarki i Pracy. Departament Turystyki . - Warszawa : Instytut Turystyki , 2004
3. Baza gastronomiczna w Polsce i jej struktura 2000 roku / Kazimierz Klementowski . - Warszawa : IT , 2001
4. Baza gastronomiczna w Polsce i jej struktura 2001 roku / Kazimierz Klementowski . - Warszawa : IT , 2002
5. Baza gastronomiczna w Polsce i jej struktura w 2002 roku / Andrzej Jagusiewicz . - Warszawa : IT , 2003 .
6. Baza gastronomiczna w Polsce w 1998 roku / Kazimierz Klementowski . - Warszawa : IT , 1999
7. Czas wolny, rekreacja, turystyka, hotelarstwo, żywienie. (Wyniki badań naukowych) / pod red. Wiesława Siwińskiego, Romana Dawida Taubera, Ewy Muchy-Szajek ; Polskie Stowarzyszenie Naukowe Animacji Rekreacji i Turystyki ; Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu . - Poznań : WSHiG , 2003
8. Gastronomia hotelowa : wybrane zagadnienia organizacyjne i podstawy obsługi / Czesław Arkuszyński . - Warszawa : Ministerstwo Gospodarki : Polskie Zrzeszenie Hoteli , 2001
9. Gospodarka i rachunkowość w gastronomii / Mielczarczyk Zofia, Beata Urbańska . - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne , cop. 2002
10. Podstawy żywienia i gastronomii hotelowej / Krystyna Kopeć, Witold Ignatowski . - Warszawa : First Business College , 1994

11. Poradnik gastronoma / Ewa Czarniecka-Skubina, Elżbieta Rosiak . - Warszawa : ProMedia , 2004
12. Poradnik dla kelnera / Helmut Leitner ; tł. [z niem.] Grażyna Czubek . - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne , 1993
13. Zasady zbiorowego żywienia z elementami technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta / Bożena Granecka . - Warszawa : Wyższa Szkoła Ekonomiczna , 1998




... może coś z tego znajdziesz w bibliotece szkolnej?

powodzenia:)
Źródło: forum.hotelarze.pl/viewtopic.php?t=316


Temat: wykrzalcenie hotelarskie w polsce ?
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznanu=iu to szkoła dla Pana w tym momence. Ja jestem na II roku i nie narzekam, chociaż mogłoby być lepiej. Tj. ul. Nieszawska 19, Poznań, tel 0-61 871 15 30
Źródło: forum.hotelarze.pl/viewtopic.php?t=158


Temat: Jak wychować postmodernistycznego Europejczyka?
NIK: szkoły dla dorosłych uczą przyszłych bezrobotnychTagi: NIK, bezrobocie, szkoła.


Poznań - miasto, gdzie bezrobocie wynosi tylko 3 proc. wczoraj, 18:00 | OnetBiznes
Ekonomiści: bezrobocie na Warmii i Mazurach jeszcze wzrośnie 1 mar, 16:33 | PAP
bezrobocie (429) »
NIK (57) »Połowa słuchaczy szkół zawodowych dla dorosłych uczy się zawodów, w których notowano najwięcej bezrobotnych absolwentów, a jedna trzecia zawodów, w których kształcą szkoły, zaliczana jest przez urzędy pracy do tzw. nadwyżkowych - wynika z raportu NIK.

Najwyższa Izba Kontroli zaleciła w raporcie pokontrolnym wyznaczenie organów, które na szczeblu lokalnym i regionalnym, z wyprzedzeniem czteroletnim, pomagałyby dostosować ofertę szkół zawodowych do potrzeb rynku pracy.



Jak zapewnił wiceminister edukacji Zbigniew Włodkowski na posiedzeniu sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży, gdzie omawiany był raport NIK, resort zgadza się, że tacy koordynatorzy są w regionach potrzebni. "Wydaje nam się, że dobrym koordynatorem mógłby być marszałek województwa, a faktycznym wykonawcą zadania wojewódzki urząd pracy" - zaznaczył.

Przypomniał, że od lat rynek pracy i oferta szkół są monitorowane w województwie wielkopolskim. "To się tam sprawdza, (...) marszałek wielkopolski analizuje sytuację na tamtejszym rynku pracy i daje wyraźne wskazówki, jakie szkoły i jakie kierunki kształcenia są tam potrzebne oraz prognozuje zapotrzebowanie z wyprzedzeniem" - mówił Włodkowski.

Zdaniem wiceministra, za wprowadzeniem rozwiązania zalecanego przez NIK przemawia także przykład wyższych szkół zawodowych, których absolwenci nie mają problemów ze znalezieniem pracy. Zauważył, że miejsca powstania tych szkół oraz kierunki, które są tam nauczane, były starannie wybierane, poprzedziły je badania dotyczące potrzeb lokalnych rynków pracy.

NIK objęła kontrolą 39 publicznych placówek kształcenia ustawicznego i praktycznego prowadzonych przez powiaty oraz jedną prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kontrola objęła kształcenie w dwóch latach szkolnych: 2007-2008 i 2008-2009. W placówkach stwierdzono wiele uchybień, tylko pięć z nich otrzymało ocenę pozytywną bez żadnych zastrzeżeń.

Przedstawiając raport NIK wiceprezes Izby Józef Górny podkreślił, że z kontroli wynika, iż "oferta szkół zawodowych dla dorosłych jest zupełnie niedostosowana do rynku pracy".

W raporcie napisano, że w roku szkolnym 2007-2008 w szkołach dla dorosłych, funkcjonujących w centrach kształcenia ustawicznego dominowały w kształceniu zawody, w których w 2007 r. notowano najwięcej bezrobotnych absolwentów (do 12 miesięcy od zakończenia szkoły). W grupie 20 zawodów o największej liczbie bezrobotnych były m.in. takie profesje jak: asystent ekonomiczny, kucharz małej gastronomii, technik handlowiec, organizator usług hotelarskich, pracownik administracyjny. W odpowiadających tych zawodom specjalnościach kształciło się wówczas w całym kraju 10 tys. z 19 tys. słuchaczy szkół dla dorosłych w centrach kształcenia zawodowego, czyli ponad 50 proc
Źródło: forum.dlapolski.pl/viewtopic.php?t=636


Temat: CO Z TYM GNIEZNEM?
A tak to się robi w malutkich sąsiednich Pobiedziskach


W Pobiedziskach stawiają na inwestycje
Jacek Łuczak2007-07-29, ostatnia aktualizacja 2007-07-29 18:36

Na inwestorów czeka tu ponad 200 ha gruntów. W Pobiedziskach powstanie nowy hotel i fabryka przetwórstwa pomidorów, terenami interesują się też inni znani przedsiębiorcy
Władze gminy liczą, że za kilka lat wpływy do jej budżetu będą o 30-40 proc. wyższe niż w tej chwili. Jedno tylko otwarte niedawno Centrum Magazynowe w Bugaju, rozłożone na zaledwie 5 hektarach powierzchni, docelowo będzie płaciło gminie 250 tys. zł rocznie. W tej chwili korzysta jeszcze z gwarantowanych inwestorom ulg. Nowe tereny inwestycyjne powinny w dużej mierze rozwiązać problem około 20-procentowego - obecnie - bezrobocia w Gnieźnie.

Ponad 200 ha uzbrojonych gruntów pod inwestycje leży tuż pod Pobiedziskami przy drodze krajowej nr 5 - w Kocanowie i w Pomarzanowicach. To dwa wielkie pola, na których mogą stanąć magazyny, hale, a nawet największe zakłady przemysłowe. - Myślę, że to będzie przyszłość gospodarcza Pobiedzisk. Niebawem ruszymy z kampanią promocyjną. Wkrótce dla tych terenów będą mogły być wydawane pozwolenia na budowę - zapowiada burmistrz Michał Podasada. Mimo że plan zagospodarowania przestrzennego czeka jeszcze na opublikowanie w biuletynie wojewody, to już gruntami zainteresowali się inwestorzy. Sporą ich część chce kupić produkująca materiały budowlane szkocka firma Proctor, która ma swoją siedzibę w Blairgowire (jest właścicielem II-ligowego klubu angielskiego). Niedawno firma otworzyła też przedstawicielstwo w Poznaniu i swój magazyn w Sadach.
Z Kąkolewa pod Grodziskiem Wlkp. do Pobiedzisk chce przenieść się znana kierowcom z programu w TVN Turbo Szkoła Auto Skoda.
Przywróci honor pomidorom
Duże nadzieje władze Pobiedzisk wiążą także z postacią Piotra Chomczyńskiego, światowej sławy polskiego biochemika, który mieszka i pracuje w USA. Na trzech hektarach na wysokości Skansenu Miniatur naukowiec wybuduje swój zakład, w którym będzie produkował przetwory z pomidorów. Technologia jest na razie tajemnicą. - Jest na etapie zgłoszenia do urzędów patentowych w USA i innych krajach, więc na szczegóły jeszcze za wcześnie - wyjaśnia Chomczyński. Wiadomo jednak, że polski biochemik chce przywrócić honor pomidorom, bo związki w nich zawarte - jak twierdzi - mają naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe. Produkty naukowca nie będą modyfikowane genetycznie. Przetwory będą wytwarzane z pomidorów pochodzących z Wielkopolski. Mają mieć bardziej... owocowy smak, bo - jak uważa Chomczyński, przetwory obecnie znajdujące się na rynku mają zniechęcający smak warzywny.
Zatrudnienie w fabryce wartej 2 mln zł znajdzie docelowo ok. 40 osób w zawodach związanych głównie z biotechnologią. Budowa zakładu rozpocznie się jeszcze tej jesieni i potrwa około roku. To dopiero pierwszy etap, bo Chomczyński kupił trzy działki i na pozostałych zamierza wybudować także najnowocześniejsze w Polsce laboratorium biochemiczne.
Przypomnijmy, że Piotr Chomczyński to nie tylko naukowiec, ale zręczny biznesmen i kolekcjoner polskiego malarstwa, założyciel poznańskiej TV Biznes, którą niedawno sprzedał Polsatowi. - Profesor miał do wyboru trzy lokalizacje: u nas, koło Wrześni i w Lubuskiem. Jednak po wizycie u nas pozostałe dwie odwołał. Wiedzieliśmy, jaki ma dorobek, zrobiliśmy wszystko, by mieć takiego ambasadora gospodarczego. Już dzwonią do nas kolejni inwestorzy z poważnymi ofertami - cieszy się wiceburmistrz Pobiedzisk Ireneusz Antkowiak.

Hotel, hale sportowe i twarde dyski

To nie koniec nowych inwestycji w Pobiedziskach. Przy stadionie Huraganu nad jeziorem ma szansę powstać sześciopiętrowy hotel, w którym szkolić się będą studenci jednej ze szkół hotelarstwa i gastronomii. Kilka dni temu pisaliśmy również o projekcie wybudowania w Pobiedziskach Centrum Treningowo-Rehabilitacyjnego, które mogłoby służyć gościom Euro 2012, a później młodzieżowym reprezentacjom Polski oraz o budowie hali widowiskowo sportowej z widownią na 700 miejsc.
Natomiast już 1 sierpnia w Bugaju produkcję twardych dysków dla Toshiby i Sony rozpocznie chiński inwestor Acom Data. Maszyny z Hongkongu już są w drodze, do Polski mają dotrzeć pod koniec lipca.


Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań


Do przemyślenia ...
Źródło: forumgniezno.pl/viewtopic.php?t=7115


Temat: : Czesław Warsewicz p.o. prezesa PKP InterCity
Akcjonariusze zatwierdzili przekształcenie PKP InterCity w spółkę akcyjną. To pierwszy krok do jej wprowadzenia na giełdę. Przewoźnik obiecuje, że za cztery lata będziemy jeździć szybko i komfortowo. Chce konkurować nawet z samolotami.
Czy po Nowym Roku zdrożeją bilety w pociągach ekspresowych i InterCity? PKP Cargo, od której pańska spółka wynajmuje lokomotywy, żąda wyższej opłaty. To wpłynie na wzrost kosztów.
- Na pewno nie podniesiemy cen, jeśli nie będziemy zmuszeni. Nie podwyższaliśmy cen przez dwa lata, a w tym czasie wzrosły wszystkie koszty: energii, zatrudnienia itp. Rozmowy z PKP Cargo trwają. Dzierżawimy od nich ponad 100 lokomotyw. Chcemy się choć cześciowo uniezależnić, dlatego zdecydowaliśmy się na zakup dziesięciu nowych lokomotyw, ale one zaczną jeździć dopiero za dwa lata. Takie usługi mogą świadczyć także inne firmy w Europie i poważnie bierzemy to pod uwagę.
InterCity ma wejść na giełdę. Bierze pan pod uwagę możliwość emisji akcji za granicą?
- Nie przy debiucie, ale za kilka lat, przy drugiej emisji, rozważymy taką możliwość. Dzisiaj warszawska giełda może dać większe korzyści niż giełdy europejskie. WZA zatwierdziło przekształcenie firmy w spółkę akcyjną. Wejście na giełdę jest konieczne. Spółka stoi w obliczu liberalizującego się rynku europejskiego. Trzeba zacząć nadrabiać opóźnienia w modernizacji taboru. Ambitny plan inwestycyjny zakłada, że w ciągu czterech lat wydamy 2,7 mld zł. Chcemy w tym czasie zmodernizować jeszcze ponad 300 wagonów. 250 już zostało odnowionych. Prowadzimy przetarg na 30 nowych wagonów. 1,5 mld zł wydamy na 20 szybkich pociągów, tzw. składów zespolonych. Za dwa, trzy miesiące będziemy gotowi do ogłoszenia przetargu. Zamierzamy też wymienić wszystkie wagony gastronomiczne - 50 kupimy lub gruntownie odnowimy i wydamy na to około 180 mln zł. Pod koniec 2008 roku ogłosimy przetarg na dostawę 20 nowych takich wagonów.
Przetarg na obsługę wagonów gastronomicznych znowu wygrał Wars. Wraca stare. Dlaczego sądzi pan, że teraz operator będzie w stanie poprawić usługę?
- Byliśmy skłonni wybrać inną firmę, ale oferta Warsu była najlepsza. Firma przeszła restrukturyzację. W zderzeniu z konkurencją w przetargu musiała udowodnić, że będzie świadczyć lepszą usługę.
InterCity nastawia się w dużym stopniu na klienta biznesowego, pracującego w drodze. Przyjdzie taki czas, że w każdym pociągu tego przewoźnika będzie dostęp do energii i internetu?
- Internet bezprzewodowy (hot spot) działa w strefie VIP na Dworcu Centralnym w Warszawie. Takie miejsca powstaną także wkrótce w Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. Z uruchomieniem internetu w pociągach sprawa jest bardziej złożona, ale nie niemożliwa. Pracujemy nad tym. We wszystkich nowych i modernizowanych wagonach jest dostęp do prądu.
Czy uważa pan, że z takimi ograniczeniami InterCity ma szansę powalczyć o klienta linii lotniczych?
- Uruchomiliśmy nowe połączenie do Monachium, Amsterdamu i Bazylei. Przewozy międzynarodowe są dotowane z budżetu państwa, więc dla spółki nie jest to wielkie ryzyko. Na siatkę połączeń międzynarodowych i krajowych trzeba patrzeć jak na system naczyń połączonych. Pasażer, który przyjeżdża z zagranicy pociągiem, później nadal podróżuje pociągiem. Kolej ma atuty, jest mniej zależna od pogody, dworce są w centrach miast, nie ma też żmudnej odprawy, a do wagonu można wsiąść w ostatniej chwili.

Rozmawiała KATARZYNA KOZIŃSKA-MOKRZYCKA (Gazeta Prawna 19.12.2007)

CZESŁAW WARSEWICZ
w 1994 roku ukończył studia ekonomiczne w Szkole Głównej Handlowej (SGH) w Warszawie. Był dyrektorem finansowym spółki Rolimpex-Nasiona. Od grudnia 2006 r. prezes InterCity

Warsewicz bezczelnie kłamie. Oto cytat z "Pulsu Biznesu" z 27 listopada: "W kuchni PKP Intercity po staremu będzie rządził Wars. Jak dowiedział się nieoficjalnie "Puls Biznesu", tylko jedna firma przystąpiła do przetargu na obsługę wagonów gastronomicznych. Właśnie Wars. Pozostali zainteresowani, a było ich kilku, ostatecznie nie złożyli ofert." Reszta w temacie "Przetarg na obsługę wagonów gastronomicznych"
Źródło: infokolej.pl/viewtopic.php?t=1785




Sitedesign by AltusUmbrae.